AKTUALNO!

Od marca do novembra 2016 ob finančni podpori MOL izvajamo projekt "Netopirji - skrivnostni Ljubljančani 2".

10. do 11. 6. 2016BioBlitz - 24 UR Z REKO MURO
Lokacija: Veržej
Ustvarjalna delavnica, fotografska razstava o netopirjih in sprehod z opazovanjem netopirjev. Podrobnosti znane kmalu!

13. 6. do 31. 8. 2016Fotografska razstava »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI«
Lokacija: Knjižnica Šiška, Ljubljana
Skrivnostne nočne letalce – netopirje lahko opazujemo tudi v urbanem okolju. S fotografsko razstavo predstavljamo te v resnici prav simpatične in posebne sesalce, razbijamo predsodke o njih ter poudarjamo njihovo ogroženost in pomen v okolju. Izvedeli pa boste tudi, kje vse se netopirji lahko čez dan skrivajo v Ljubljani. Aktivnost poteka v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira MOL.

16. 6. 2016, 18.00 - Delavnica in predavanje na temo varstva netopirjev
Lokacija: soseska Ruski car
S kratkim predavanjem bomo predstavili biologijo netopirjev, podali predloge, kaj storiti, ko pridemo v stik z netopirji in kako sobivati s temi zavarovanimi živali. Predstavili bomo tudi netopirja leta 2016 navadnega mračnika, ki si zatočišča pogosto izbira špranje na blokih te soseske. Predavata biolog Simon Zidar (SDPVN) in Karolina Rebernik (Zavod RS za varstvo narave). Dogodek poteka v sklopu aktivnosti ČS Posavje kot ambasadorke Zelene prestolnice Evrope 2016.

Julij in september 2016 Pregledovanje netopirnic v sklopu projekta »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI 2«
Pregledali bomo netopirnice, ki so bile tekom različnih projektov nameščene na drevesa po Ljubljani. Aktivnost poteka v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira MOL.
Dodatne informacije in prijave na netopirji.ljubljana@gmail.com.

Julij 2016 - Dogodki v sklopu »LJUBLJANA - ZELENA PRESTOLNICA EVROPE 2016«

13. 7. 2016, 20:30-22:00 - Nočni izlet »KDO BEDI PO SONČNEM ZAHODU?«
Začetek: stojnica na začetku Jakopičevega sprehajališča v Tivoliju
Sprehod po parku Tivoli in raziskovanje nočnih živali, ki živijo v parku Tivoli. V sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in Društvom za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije.

20. 7. 2016, 17.00-19.00 - Delavnica »NETOPIRJEM IZDELAJMO NETOPIRNICO«
Lokacija: Infotočka »Točka.Zate.« pred ljubljanskim magistratom
Delavnica je primerna za otroke nad 8 let, mlajšim pomagajo starši. Material in vse za izdelavo netopirnic dobite na delavnici, hkrati pa izveste tudi vse, kar vas zanima o netopirjih.

25. 7. 2016, 20.00-21.30 - Večerni sprehod »SPOZNAJMO NETOPIRJE NAD LJUBLJANICO«
V večernem mraku se bomo sprehodili izpred magistrata po bregu Ljubljanice in s pomočjo posebnih naprav opazovali in poslušali netopirje. Izvedeli boste tudi kako netopirsko zanimivost.
Dogodek poteka tudi v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira MOL.

28. 7. 2016, 17.00-19.00 - Ustvarjalna delavnica »IZDELAJ SVOJEGA NETOPIRJA«
Lokacija: Infotočka »Točka.Zate.« pred ljubljanskim magistratom
Izdelovali bomo netopirske magnetke iz raznobarvne penaste gume in papirja, ki jih boste lahko odnesli domov. Pri tem boste slišali vse, kar vas zanima o netopirjih. Delavnica je primerna za otroke nad 5 let. Material dobite na delavnici.

Dodatne informacije na: simon.zidar@gmail.com.

14. do 21. 8. 2016DIJAŠKI BIOLOŠKI TABOR 2016
Lokacija: Zapotok pri Igu
Herpetološko društvo tudi letos organizira že 7. Dijaški biološki tabor. Na taboru bo pod mentorstvom biologa Simona Zidarja delovala tudi skupina za netopirje. Vsi dijaki, ki vas zanima naravoslovje, lepo vabljeni! Dodatne informacije o taboru in prijavo najdete na: https://dijaskitabor.wordpress.com/.

3. 9. 2016, 19:00-20:30 - Večerni sprehod »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI« (dogodek v okviru »MEDNARODNE NOČI NETOPIRJEV 2016«)
Začetek: leseni otok ob Koseškem bajerju
V večernem mraku se bomo sprehodili okoli Koseškega bajerja in s pomočjo posebnih naprav – ultrazvočnih detektorjev poslušali in opazovali netopirje, pri tem pa izvedeli tudi marsikatero skrivnost iz življenja netopirjev. V primeru dežja se datum dogodka prestavi. Dogodek poteka v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira MOL.
Dodatne informacije na netopirji.ljubljana@gmail.com.

21. 9. 2016, 19:30 Predavanje »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI«
Lokacija: Knjižnica Šiška, Ljubljana

Se netopirji res zapletajo v lase? So slepi? Zakaj so koristni? Kje jih lahko najdemo in opazujemo tudi v Ljubljani? Zakaj so ogroženi? Vabljeni na poljudno predavanje o netopirjih v Ljubljani! Aktivnost poteka v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira MOL.

3. do 28. 10. 2016 Fotografska razstava »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI«
Knjižnica Prežihov Voranc, Ljubljana

4. 10. 2016, 18:00 Otvoritev razstave »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI« s predavanjem
Lokacija: Knjižnica Prežihov Voranc, Ljubljana
Ljudje zaradi nepoznavanja do netopirjev še vedno gojijo močno negativen odnos. Pa je res, da se netopirji zapletajo v lase? So res slepi? Zakaj so koristni? S fotografsko razstavo in izobraževalnim predavanjem želimo razbiti predsodke o netopirjih in poudariti njihov pomen v okolju. Aktivnost poteka v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira MOL.


Vabljeni v SDPVN! Lepo vabljeni k podpori delovanja našega društva. Že vaša članarina lahko bistveno pripomore k boljšemu delovanju društva in izvajanju različnih projektov ter aktivnosti namenjenih varstvu netopirjev: 
http://www.sdpvn-drustvo.si/clanstvo.html.

 

 
aktualno.html