AKTUALNO!

Od marca do novembra 2016 ob finančni podpori MOL izvajamo projekt "Netopirji - skrivnostni Ljubljančani 2".

13. 6. do 31. 8. 2016Fotografska razstava »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI«
Lokacija: Knjižnica Šiška, Ljubljana
Skrivnostne nočne letalce – netopirje lahko opazujemo tudi v urbanem okolju. S fotografsko razstavo predstavljamo te v resnici prav simpatične in posebne sesalce, razbijamo predsodke o njih ter poudarjamo njihovo ogroženost in pomen v okolju. Izvedeli pa boste tudi, kje vse se netopirji lahko čez dan skrivajo v Ljubljani. Aktivnost poteka v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira MOL.

Julij in september 2016 Pregledovanje netopirnic v sklopu projekta »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI 2«
Pregledali bomo netopirnice, ki so bile tekom različnih projektov nameščene na drevesa po Ljubljani. Aktivnost poteka v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira MOL.
Dodatne informacije in prijave na netopirji.ljubljana@gmail.com.

21. 9. 2016, 19:30 Predavanje »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI«
Lokacija: Knjižnica Šiška, Ljubljana

Se netopirji res zapletajo v lase? So slepi? Zakaj so koristni? Kje jih lahko najdemo in opazujemo tudi v Ljubljani? Zakaj so ogroženi? Vabljeni na poljudno predavanje o netopirjih v Ljubljani! Aktivnost poteka v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira MOL.

3. do 28. 10. 2016 Fotografska razstava »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI«
Knjižnica Prežihov Voranc, Ljubljana

4. 10. 2016, 18:00 Otvoritev razstave »NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI« s predavanjem
Lokacija: Knjižnica Prežihov Voranc, Ljubljana
Ljudje zaradi nepoznavanja do netopirjev še vedno gojijo močno negativen odnos. Pa je res, da se netopirji zapletajo v lase? So res slepi? Zakaj so koristni? S fotografsko razstavo in izobraževalnim predavanjem želimo razbiti predsodke o netopirjih in poudariti njihov pomen v okolju. Aktivnost poteka v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira MOL.

MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV 2016

MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV (MNN) je dogodek, ki po svetu poteka že vse od leta 1997 in sicer v več kot 30 državah. V svetovnem merilu MNN torej letos praznujemo že 20-ič, v Sloveniji pa se praznovanju pridružujemo že 18. leto zapored. Obeleževanje mednarodne noči netopirjev je v letu 2016 še v enem pogledu posebno, saj mineva 25 let od podpisa Sporazuma o varstvu populacij evropskih netopirjev (Agreement of the Conservation of Bats in Europe – EUROBATS), ki ga je Slovenija ratificirala leta 2003.

Tudi letošnjo MNN bomo v prazničnem vzdušju obeležili v Sloveniji, zato smo v sodelovanju z drugimi organizacijami pripravili raznolik program: od opazovanj netopirjev do različnih predstavitev teh izjemnih nočnih živali.

Pridružite se nam!

Delavnica NETOPIRNICE - DOM ZA NETOPIRJE
28. avgust 2016

ZOO Ljubljana
10.00 do 12.00

Izdelovali bomo netopirnice – lesene hišice za netopirje, ki jih bodo obiskovalci lahko odnesli domov in jih obesili na drevo ali objekt v bližini svojega doma. Netopirnice so nadomestna zatočišča predvsem za tiste vrste netopirje, ki si sicer izbirajo naravna zatočišča za opaži stanovanjskih hiš ali drugih odprtinah stavb ter v drevesnih duplinah in špranjah. Prisluhnili bomo tudi kakšnim netopirskim zanimivostim in izvedeli kakšna je njihova vloga v naravnem okolju.

Delavnico bo vodila Alenka Petrinjak, biologinja in članica Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev.

MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV 2016: STARA CERKEV PRI KOČEVJU
2. september 2016

Župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja, Stara Cerkev, Kočevje
15:00 - čistilna akcija odstranjevanja gvana iz zvonika cerkve
16:30 – ustvarjalna delavnica izdelovanja netopirjev iz papirja za otroke
18:30 – predavanje »Skrivnostni nočni letalci« biologa Simona Zidarja in predavanje Karoline Rebernik z Zavoda RS za varstvo narave
19:30 - opazovanje in poslušanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji pri cerkvi

V sodelovanju z ZRSVN OE Ljubljana smo pripravili pestro dogajanje v Stari Cerkvi pri Kočevju. Najprej bomo počistili iztrebke netopirjev, ki so se preko let nabrali v zvoniku cerkve. Vsi prostovoljci bodo gvano, ki je odlično naravno gnojilo, lahko odnesli tudi domov. Istočasno bo potekala ustvarjalna delavnica za otroke, sledilo pa bo predavanje o netopirjih. Večer bomo zaključili z opazovanjem izletavanja netopirjev iz cerkve in se netopirje s posebnimi detektorji odpravili poslušat na sprehod po kraju.

Večerni sprehod NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI
3. september 2016

19:00 – 21:00
začetek: plaža ob Koseškem bajerju

V večernem mraku se bomo sprehodili okoli Koseškega bajerja in s pomočjo posebnih naprav – ultrazvočnih detektorjev poslušali in opazovali netopirje, pri tem pa izvedeli tudi marsikatero skrivnost iz življenja netopirjev.

V primeru dežja se datum dogodka prestavi.
Dogodek poteka v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 2«, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Vabljeni v SDPVN! Lepo vabljeni k podpori delovanja našega društva. Že vaša članarina lahko bistveno pripomore k boljšemu delovanju društva in izvajanju različnih projektov ter aktivnosti namenjenih varstvu netopirjev:

aktualno.html