Spremljanje aktivnosti netopirjev na Ljubljanskem barju

V letošnjem letu smo v društvu začeli z raziskavo spremljanja aktivnosti netopirjev na Ljubljanskem barju. Poiskusili smo z metodo transektov z avtomobilom netopirje smo med počasno vožnjo z avtomobilom spremljali z ultrazvočnimi detektorji in si zabeležili mesta, kjer smo jih slišali.

Vsi skušamo delati na enak način, zato da bomo lahko med seboj primerjali različne dele raziskovalnega območja! In če nam bo uspelo, bomo lahko spremljali aktivnost netopirjev preko več let. 

Kako to poteka? V posameznem avtu je en človek zadolžen za počasno (in varno) vožnjo z avtomobilom, medtem ko drugi posluša in beleži prelete netopirjev z detektorji.

Prvo akcijo smo že izvedli (o njej se bomo na tej strani še dobro razpisali). Vsi, ki bi vas tovrstna raziskava zanimala in bi radi sodelovali, pišite na netopirji@sdpvn-drustvo.si.

 

O poti je bilo potrebno dobro razmisliti

 

Sovoznica Jana pri poslušanju preletov netopirjev z heterodinim ultrazvočnim detektorjem

 

Spremljanje aktivnosti netopirjev na Ljubljanskem barju sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor v okviru sofinanciranja programov dela okoljskih nevladnih organizacij v letih 2006 in 2007(sklop A).

 
aktualno.html