<

 

Biološki pomladni tabor Mljet 2008

Vodja skupine: Matej Hočevar

Udeleženke: Darja Slana, Nina Ražen, Veronika Ramovš, Lea Likozar 

Cilj letošnje netopirske skupine je bil predvsem seznaniti člane z osnovnimi raziskovalnimi metodami (uporaba ultrazvočnega detektorja, lovljenje netopirjev s pomočjo mreže in določevanje po določevalnem ključu), saj se večina udeležencev še nikoli ni srečala z netopirji iz oči v oči.

Skriti namen, ki ga udeleženci niso poznali, pa je bil navdušiti še nekaj novih študentov biologije za razburljivo raziskovanje netopirjev in tako poskrbeti za bodoči rod novih netopircev.

Ker je netopirska diverziteta na Mljetu bolj slabo raziskana, smo po tihem upali na odkritje kake nove vrste na tem območju, za katere smo imeli že vnaprej pripravljenih kar nekaj imen ... želeli pa smo tudi slišati edinega evropskega predstavnika iz skupine buldoških netopirjev (Tadarida teniotis), ki ga v Sloveniji ni. 

Poleg osnovnega znanja o netopirjih so udeleženke šle skozi intenzivno urjenje nočne orientacije in vzdržljivosti. Najvažnejše od vsega pa je, da imamo sedaj kljub vsem tegobam in dnevno-nočnim terenom štiri nove nadebudne netopirke! 

Tekom tabora se je nabralo tudi kar nekaj prisklednikov iz drugih skupin, ki so se udeleževali naših nočnih ekskurzij v neznano. 

Letos pa smo imeli tudi čisto svoje božično drevesce, ki smo ga okrasili z našimi netopirčki (seveda moram takoj razložiti, da tega nismo počeli v zabavo, temveč zaradi varnosti netopirjev v vrečkah).

Skratka bilo je super in lahko vam je žal da vas ni bilo…………………….

Poročal: Matej Hočevar 

 

 

 
aktualno.html