"NE MOTI, NETOPIRJI SPIMO!"

Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev je bil v letu 2008 (januar-november) nosilec projekta z naslovom »Ne moti, netopirji spimo!«, ki ga je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor sofinanciral Urad vlade RS za komuniciranje v okviru podpore informativno-komunikacijskim in izobraževalnim dejavnostim nevladnih organizacij o evropskih zadevah v letu 2008 na temo ohranjanja biotske raznovrstnosti. Varstvo netopirjev, ki sodijo med najbolj ogrožene sesalce, tako pri nas kot v Evropi, je za ohranjanje biotske raznovrstnosti izredno pomembno. Ker je prvi korak k učinkovitemu varstvu netopirjev informiranje širše javnosti o ogroženosti netopirjev in ukrepih za varstvo njih in njihovih zatočišč, še posebej mladih, smo v načrtu projekta predvideli nekaj izobraževalnih dejavnosti za različne ciljne skupine: osnovnošolce, srednješolce, študente in širšo javnost.

Na vseh izobraževalnih dejavnostih, organiziranih v okviru tega ali drugih društvenih projektov, smo javnost o ogroženosti in varstvu netopirjev seznanjali na inovativen način – z obešanko za vrata z naslovom »Ne moti… netopirji spimo!«, ki smo jo izdali v okviru omenjenega projekta. Če želite tiskano verzijo obešanke, nas kontaktirajte na spodnji elektronski naslov ali na naslov društva.

Za več informacij o projektu, o netopirjih, o obešanki… pokličite Moniko Podgorelec (031-882-377) ali pišite na monika.podgorelec@gmail.com

 

POROČILA Z DOGODKOV V OKVIRU PROJEKTA:

17.5.2008: Netopirski teren – Marijino brezno in cerkev Sv. Tomaž, Brode
10.7.2008: Predavanje o netopirjih - Biološki raziskovalni tabor Budanje 2008
16.7-26.7.2008: Predavanje o netopirjih - Raziskovalni tabor študentov biologije Stari trg ob Kolpi
29.8.2008: ENN - Predavanje o netopirji in otroška delavnica - Knjižnica Cirila Kosmača, Tolmin
5.9.2008: ENN – Predavanje in večerni sprehod, Info središče Triglavska roža, Bled
6.9.2008: ENN – čistilna akcija, predavanje in večerni sprehod, Kobilje
13.9.2008: ENN – Predavanje in poslušanje netopirjev, Brezovska Gora, Vrbov Log
14.10-16.10.2008 : “Netopirci” na študentski areni
23.10.2008: Predavanje o netopirjih in delavnica izdelovanja netopirnic, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana

 

Netopirski teren – Marijino brezno in cerkev Sv. Tomaž, Brode 

V soboto, 17.maja 2008 sva z Alenko v okviru projekta Ne moti, netopirji spimo!, ki ga v sodelovanju z MOP sofinancira Urad vlade RS za komuniciranje, izpeljali ekskurzijo, ki je bila načrtovana predvsem za študente biologije.

 

Gneče zaradi študentov ni bilo; skupaj se nas je zbralo le 6, a je bilo zato druženje toliko prijetnejše. Jamar Peter iz DRP Škofja Loka je najprej poskrbel za jutranjo telovadbo in nas popeljal v podzemlje Marijinega brezna. Za razliko od običajnih zimskih sprehodov za štetje prezimujočih netopirjev smo se tokrat plazili tudi po nizkih rovih in se sprehajali po lepem meandru v spodnjem delu jame pri potočku. Bilo je super!

Alenka je rešila malega podkovnjaka, ki smo ga našli rahlo poškodovanega na tleh. Večina netopirjev se je v tem času že preselila v svoja poletna zatočišča; prešteli smo le 8 malih podkovnjakov in videli 1 gladkonosega netopirja, verjetno vejicatega netopirja.

Po krajšem zanimivem klepetu o netopirjih, v katerem smo izvedeli dve novi ljudski imeni za netopirje (»fletermajžl«, »plotmišr«), smo se odpravili še v cerkev Sv. Tomaža v Brode.

Prijazen ključar nas je pospremil nad zvonove do netopirjev. Del skupine vejicatih netopirjev je bil že na svojem kotišču (c. 45-50 osebkov). V špici zvonika je sameval en navadni/ostrouhi netopir. Očitno v tem času ne poginjajo samo čebele; na podstrehi smo našli tudi nemalo poginulih sršenov.

Med klepetanjem pred cerkvijo nam je ključar zagotovil, da rež skozi katere lahko preletavajo netopirji ne bodo zaprli, mi pa smo se zadovoljni in z lačnimi želodci odpravili domov.

Poročala: Monika Podgorelec 

Svet netopirjev v učilnici v stari šoli v Budanjah

V času od 7. 7. 2008 do 12. 7. 2008 se je v Stari šoli v Budanjah in njeni okolici odvijal Biološki raziskovalni tabor Budanje 2008, ki ga je vodila naša članica Irena. In ker so ji netopirji posebej pri srcu, je vsem mladim, ki so spoznavali plazilce, ptice, metulje ali kaj drugega, kar niso netopirji, ponudila nekaj dodatnega – samo netopirskega. Učilnica se je za dobro uro spremenila v pravi Svet netopirjev. Vsaj zgledalo je tako, saj so otroci kljub prostorski stiski v učilnici, tako zelo vneto poslušali predavatelja Mateja Hočevarja. Po predavanju pa so se vsi razveselili obešank za vrata z naslovom Ne moti, netopirji spimo, ki je bila izdana v okviru istoimenskega projekta sofinanciranega s strani Urada vlade RS za komuniciranje.

Na vrh

“Netopirski” teoriji sledilo terensko raziskovanje netopirjev ob Kolpi

Med 16. in 26 julijem je v Starem Trgu ob Kolpi potekal jubilejni 20. Raziskovalni tabor študentov biologije, na katerem je pod vodstvo “izkušenega mačka” v slovenski hiropterologiji - Primoža delovala tudi skupina za netopirje. Kot je zadnja leta v navadi, so jo spet sestavljale same študentke. In deževno vreme je bilo kot nalašč za to, da je vse šlo po regelcih. Najprej teorija, potem praksa. Primož je študentkam netopirje predstavil s predavanjem in z obešankami za vrata. Potem pa so lahko odhiteli na teren… Vmes pa so si vzeli še nekaj časa in razdelili obešanke še udeležencem (ca. 70) tabora iz drugih skupin.

Po uvodnem predavanju in pripravi na teren..

 

…so punce pridno utrjevale znanje…

 

…in na koncu naredile super odličen plakat.

 

 

Na vrh

 
aktualno.html