Praznovali smo 10. obletnico

Vse najboljše SDPVN!!

Bilo je januarja 1998, natančneje 24-ega, ko je bil v knjižnici Prirodoslovnega muzeja Slovenije sestanek z namenom organizirati posameznike, zainteresirane za netopirje, v formalno združenje. Ustanovili smo Sekcijo za proučevanje in varstvo netopirjev v okviru Društva študentov biologije, ki je takoj začela z delom.

Že v prvem letu smo prijavili projekt, s katerim smo dobili sredstva za nabavo ultrazvočnih detektorjev, na taboru študentov biologije v Šempasu je prvič delovala skupina za netopirje, postali smo partnerji v mednarodnem projektu za varstvo dolgokrilega netopirja (skupaj z organizacijami iz Madžarske, Romunije in Bolgarije).

Ideja tako organiziranega delovanja na področju netopirjev se je prijela, tako da je sekcija v letu 2001 prerasla v samostojno društvo, Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev.

Da bi proslavili dogodek, smo se v soboto 26. 1. 2008 dopoldan skupaj odpravili v Planinsko jamo preštet netopirje, se družit in obujat spomine, saj je bila to en prvih jam, ki smo jo netopirci obiskali.

Najprej seveda skupinsko fotografiranje in pa fotografiranje treh izmed »glavnih krivcev« (Maja, Klemen, Primož), potem pa smo odkorakali v temo podzemlja.

Poleg petih vrst netopirjev (neverjetno v kakšne špranjice se stlačijo) so nas pozdravile tudi človeške ribice. škratov ni bilo, so pa pustili za nas šnops z muho v njem. Jak! Seveda ga nismo »dali na zob«.

Iz jame smo prišli po približno treh urah, ko je sonce najbolj žarelo. Kljub soncu, je bilo ozračje še vedno kar mrzlo, zato smo se v lokalni gostilni pogreli ob čaju in kavi. Druženje smo nadaljevali ob kosilu na Vrhniki, kjer so se nam pridružili še trije člani.

Ob kosilu smo debatirali o življenju društva in se spominjali zabavnih dogodkov s terenov in različnih dogodkov. Vsak je izpolnil tudi mini-anketo o društvu, o plusih in minusih ter o viziji za naprej.

Na mizo pa smo ob kavi dobili tudi netopirja! Moniki je uspelo narediti zelo okusno netopirjevo torto. Na njej smo skupaj upihnili svečke in si zaželeli vse najboljše za naše društvo ter z veseljem pojedli okusne čokoladno-kokosove kose, ki nam jih je razdelila predsednica Maja.

Poročali: Alenka Petrinjak in Katerina Jazbec

 

 

 
aktualno.html