Zanimivosti o netopirjih

 

Velikost

Pri nas najmanjši je drobni netopir (Pipistrellus pygmaeus), ki tehta 3-6,5g. Naš največji je navadni netopir (Myotis myotis) z več kot 40 cm razponom prhuti in tehta od 28-40g.
Najmanjši netopir na svetu je še manjši od drobnega netopirja - to je Kittijev pritlikavi netopir (Craseonycteris thonglongyai), ki tehta le 2g. Pravo velikostno nasprotje so leteče lisice (Pteropodidae), saj lahko njihov razpon kril doseže 1,7m in tehtajo kar 1,6 kg.

 

Leteče lisice na Tajskem
Oblika prhuti je povezana s hitrostjo leta
Vrste, ki hitro letijo, imajo dolge in ozke prhuti navadni mračnik (Nyctalus noctula) leti lahko do 50km/h, dolgokrili netopir (Miniopterus schreibersi) lahko doseže do 70 km/h. Najhitrejši na svetu so iz družine golorepih netopirjev (Molossidae), ki lahko dosežejo tudi več kot 100 km/h. Vrsta iz te družine Tadarida braziliensis pa leti ne samo hitro, temveč tudi zelo visoko - do 3,5 km!
Vrste, ki imajo kratke in široke prhuti letijo počasi s hitrim spreminjanjem smeri pravimo, da frfotajo. Med njimi so tudi uhati netopirji (Plecotus sp.), ki lahko letijo celo na mestu.
Selitve
Nekatere vrste lahko preletijo velike razdalje med poletnimi in zimskimi zatočišči. Nathusijev netopir (Pipistrellus nathusii) in navadni mračnik (Nyctalus noctula) lahko preletita več kot 1000km, njun rekord seže tudi do 1600km.
Rojstvo mladičev
Netopirke so breje med 45 in 90 dni, odvisno od pogojev za razvoj mladiča. Ti se skotijo poleti, težki petino do tretjino telesne teže matere. Običajno se skoti le en mladič, zelo redko dva.
Novorojeni mladič sesa materino mleko in se razvija zelo hitro. Oči odprejo po treh do desetih dnevih, po treh tednih lahko že letijo (večje vrste po štirih ali petih tednih) in po štirih do šestih tednih so že toliko razviti, da že sami začejo loviti svoj plen.
 

Mladiček, ki sesa pri svoji materi, vejicati netopirki (Myotis emarginatus)
   

 

 

 
aktualno.html