Druga junijska sobota (11. 6. 2022) je v Ljubljano privabila množico ljudi, ki so se udeležili bodisi teka, kolesarjenja ali parade. Množici ljudem in pestremu dogajanju pa smo se čisto slučajno pridružili tudi netopirci. Na drevesa v parku Tivoli smo ta dan nameščali nove netopirnice v sklopu projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 7, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

    Ob glasbeni spremljavi in mimoteku tekačic smo se natovorjeni z lestvijo in s samokolnico polno netopirnic potikali po parku Tivoli iskoč predhodno izbrana drevesa, na katera smo želeli namestiti netopirnice.

    Letošnje lokacije netopirnic so bile izbrane v spodnjem delu parka Tivoli v bližini rastlinjaka oz. Tivolskega ribnika ter pod vrhom Šišenskega hriba. Poleg duplastih netopirnic smo letos prvič obesili tudi nekoliko večjo ploščato netopinico, ki je namenjena večjemu številu netopirjev – to pomeni, da lahko v njej potencialno domuje tudi porodniška kolonija netopirjev. Netopirnice smo na drevesa obesili tako, da dreves nismo poškodovali, žico pa dodatno zaščitili, da se ne zajeda v deblo.

    Tako v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib od junija 2022 visi še 6 novih netopirnic različnih oblik in velikosti:

    Veselimo se rezultatov pregledov netopirnic in preverjanja njihove naselitve. Prvi pregled bomo izvedli predvidoma jeseni 2022. Dogodek bomo objavili na Facebooku. Lepo vabljeni!