V letu 2022 že sedmo leto zapored poteka projekt Netopirji – skrivnostni Ljubljančani, ki se odvija v Mestni občini Ljubljana. Tekom projekta člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev izvajamo različne aktivnosti, vse z namenom varovanja netopirjev in ozaveščanja ljudi o netopirjih. Ena izmed aktivnosti je tudi pregled drevesnih netopirnic.

   

  Trenutno je na območju Mestne občine Ljubljana nameščenih 29 lesobetonskih netopirnic, največ (skupno 11) jih visi na izbranih drevesih v parku Tivoli (Šišenski hrib in v okolici ribnika). Preostale netopirnice so nameščene na Ljubljanskem gradu (Grajski grič), ob Koseškem bajerju in na Ljubljanskem barju. Če ste pozorni, jih lahko morda med sprehodom visoko pod krošnjami ob deblu drevesa tudi opazite – to so sivo-črne “hišice” z zeleno oznako netopirja.

  Takšno število netopirnic pomeni tudi nekaj dela s pregledovanjem in njihovim rednim vzdrževanjem. V septembru 2022 smo tako v sklopu projekta organizirali preglede vseh 29 netopirnic, na nekaj terenov pa povabili tudi javnost v okviru Mednarodne noči netopirjev 2022.

  Jesenski pregledi so se izkazali za veliko bolj uspešne v primerjavi s spomladanskimi. Letos je v Tivoliju nameščenih kar 11 netopirnic, in upali smo, da bodo v njih netopirji. V šestih netopirnicah smo našli netopirsko gvano, kar pomeni, da se netopirji res zadržujejo tu. Skupno smo našteli kar 12 drobnih netopirjev (Pipistrellus pygmaeus), na žalost so nam trije netopirji od njih ob odpiranju netopirnice ušli, saj so bili prehitri za naše reflekse. Od devetih ujetih, so štirje netopirji že imeli obroček – tri samce smo obročkali lani v Tivoliju, edini ujeti samici pa smo obroček namestili na letošnjem spomladanskem pregledu. Netopirji se očitno vračajo v drevesna zatočišča, torej je namen nadomestnih zatočišč izpolnjen! Obenem pa je bil izpolnjen tudi cilj aktivnosti za javnost, saj smo z veseljem vsem radovednim in navdušenim obiskovalcem lahko predstavili ljubljanske netopirje, stanujoče v netopirnicah.

  Pregled na Ljubljanskem barju se je izkazal za manj uspešnega, saj razen velikega števila komarjev, ki so nas napadali iz vseh smeri in gostih sestojev invazivnih rastlin, nismo našli nobenega netopirja ali znakov njihove prisotnosti. Nam pa je dan popestrila najdba ptičjega gnezda z jajci v prvi netopirnici, opuščeno sršenje gnezdo v tretji netopirnici, za konec pa nas je v zadnji pričakala še pozidna kuščarica, ki se je v netopirnici očitno tudi zlevila.

  Zadnji jesenski pregled je potekal na Ljubljanskem gradu, kjer smo ulovili največje število netopirjev, in sicer skupno kar 20 drobnih netopirjev (Pipistrellus pygmaeus)! Med njimi je bil tudi samec, ki smo ga lani našli v isti netopirnici kot letos. Prav tako smo v vseh šestih netopirnicah našli gvano, kar lahko štejemo kot velik uspeh, saj so netopirnice po dobrem letu namestitve že dobile svoje (vsaj občasne) prebivalce.

  Isti dan smo se odpravili še v Koseze, kjer smo v eni netopirnici našli tri drobne netopirje (Pipistrellus pygmaeus).

  Upamo, da bomo v prihodnjih letih zopet uspešni pri pregledih ter morda našli tudi kakšno vrsto več! Pri naslednjem pregledu pa seveda lepo vabljeni, da se nam pridružite in skupaj z nami spoznate te skrivnostne prebivalce Ljubljane.