Glej, mračnik!

Hkratno štetje navadnih mračnikov

TRAJANJE PROJEKTA: od leta 2016 dalje

O PROJEKTU: Od 2016 leta člani društva sodelujemo pri mednarodni akciji Koliko je mračnikov na nebu? oz. Glej, mračnik!, ki so jo začeli kolegi z Avstrije (Koordinationsstelle für Fledermausschutz und –forschung in Österreich). Gre za hkratno štetje navadnih mračnikov (Nyctalus noctula) na večernem nebu, kateremu se lahko pridružijo tudi manj izkušeni opazovalci. Aktivnost se dogaja sredi septembra, sodelovanje pa je zelo enostavno. Njen namen  je dolgoročen in večplasten. Prvič, upamo, da se bo preko let nabralo dovolj podatkov, da bomo lahko s takimi opazovanji nadzorovali morebitne spremembe v številu  navadnih mračnikov, za katere sicer v Evropi ni resnega monitoringa. Drugič, vključiti v dejavnost z netopirji čim več oseb, saj je metoda zelo enostavna. Tretji cilj pa je, da lahko, brez hitenja in končno v miru opazujemo netopirje. V letu 2023 smo projekt preimenovali v spevnejše in krajše: Glej, mračnik!

Pridružite se nam! V letu 2024 aktivnost poteka med 7. in 15. septembrom!

Koordinator: Primož Presetnik, kontakt: primoz.presetnik(afna)t-2.si

SOFINANCER: prostovoljna aktivnost

PARTNERJI: aktivnost izvajamo vsakoletno hkrati z netopirskimi kolegi iz Avstrije, Nemčije, Lihtenštajna, Švice in Južne Tirolske (Italije).

PUBLIKACIJE:

Več o navadnem mračniku – Netopirju let 2016 in 2017.