Mednarodna noč netopirjev 2020

Jasmina Kotnik

Mednarodno noč netopirjev (MNN) vsak zadnji vikend avgusta obeležuje že več kot 30 držav po svetu. Dogodek na mednarodni ravni od leta 1997 koordinira organizacija Eurobats, v Sloveniji pa smo letos MNN praznovali že 22. leto zapored. Člani društva smo osem atraktivnih izobraževalnih netopirskih dogodkov izvedli avgusta in septembra v petih krajih po Sloveniji. Na predavanjih, otroških delavnicah, fotografskih razstavah in terenskih izzivih se nam je pridružilo preko 250 udeležencev.

Posamični dogodki so bili sestavljeni iz več aktivnosti, izkupiček MNN 2020 pa je naslednji: 5 predstavitvenih aktivnosti oz. predavanj, 6 sprehodov in/ali opazovanj izletavanja netopirjev s pomočjo ultrazvočnih detektorjev, 2 fotografski razstavi, 2 uspešna prikaza lova netopirjev v mreže za javnost, 2 (nestrpno pričakovana) pregleda
netopirnic, 1 izobraževalna otroška delavnica in nepozabno prebiranje netopirske pravljice.

Z nami so letos pri organizaciji ali soorganizaciji dogodkov sodelovali: Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor, Knjižnica Šentvid, Županova jama – turistično in okoljsko društvo Grosuplje, Zavod Svitar, Mestna občina Nova Gorica in Koroški Pokrajinski Muzej, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

“Krivci” za uspešno izvedene dogodke v okviru MNN 2020 so naslednji člani društva:
Bombek Živa, Gojznikar Jan, Grgurevič Samo, Kosor Nastja, Pavlovič Eva, Podgorelec
Monika, Presetnik Primož, Štrbenc Malan, Zagmajster Maja, Zidar Simon in moja malenkost.

Hvala vam! Kljub negotovim COVID razmeram nam je uspelo!