Belorobi netopir (Pipistrellus khulii)

V urbanih okoljih zelo pogosta manjša vrsta netopirja, za katero je značilen hiter in spreten let. Ima rjavo do oker hrbtno in svetlo bež trebušno stran kožuha. Je zelo pogost prebivalec človeških naselij, ki ga lahko opazujemo med prehranjevanjem okoli uličnih svetilk, v vrtovih in parkih ali v bližini vodnih teles.

Razpoznavni znaki

Belorobi netopirji imajo običajno značilno ostro definirano 1 – 2 mm široko belo črto na spodnjem robu prhuti, ki je še posebej vidna med petim prstom in nogo – od tod tudi slovensko poimenovanje vrste. Od drugih vrst rodu Pipistrellus, ki so si na prvi pogled zelo podobne, ga zanesljivo razlikujemo po obliki zobovja. Uhlji so kratki in s tragusom, ki je pri vrhu zaobljen.

Zatočišča

Vrsta se je zelo dobro prilagodila na okolje, ki ga je oblikoval človek. Poletna zatočišča si tako največkrat izbira v zunanjih delih stavb, kot so fasadni elementi in leseni opaži, pa tudi v senčilih ter za žlebovi. Belorobi netopir v špranjah stavb tudi prezimuje. Naravna zatočišča najde v razpokah skalnih sten.

Zanimivosti

• Zaradi življenja v bližini človeka ali celo znotraj človeških bivališč živali te vrste večkrat najdejo pot v hiše in stanovanja. V preteklosti smo večkrat zabeležili tudi primere, ko so jih uplenile domače mačke, ki pa netopirjev ponavadi ne pojedo, so pa lahko poškodbe, ki jim jih zadajo, smrtne.

Viri

Dietz C., Kiefer A. 2014. Die Fledermäuse Europas: kennen, bestimmen, schützen. Stuttgart: Franckh Kosmos Verlag.

Presetnik P. in Hudoklin A. Belorobi netopir Pipistrellus kuhlii (Kuhl, 1817). V: Presetnik P., Koselj K., Zagmajster M. (ur.). Atlas netopirjev (Chiroptera) Slovenije. Center za kartografijo favne in flore, Miklavž na Dravskem polju. 84–85.

Podgorelec M. 2008. Belorobi netopir Pipistrellus kuhlii. Glej, netopir! 5(1): 2–5.

Besedilo: Nika Krivec, strokovni pregled: dr. Klemen Koselj

Vse pravice pridržane. Uporaba fotografij dovoljena le ob soglasju avtorja.