Pomlad je prinesla težko pričakovane in načrtovane aktivnosti projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 6. Ena izmed njih je tudi pregledovanje netopirnic, nadomestnih zatočišč za netopirje. Te v Ljubljani redno spremljamo od leta 2015, na preglede pa povabimo tudi javnost.

  Tako se je pestra druščina članov društva in simpatizerjev netopirjev zbrala v četrtek, 29. aprila 2021, v parku Tivoli. Po nekaj uvodnih besedah smo naložili lestev na ramena in odhiteli proti vrhu Šišenskega hriba. Tik pod njegovim vrhom nas je pričakala prva izmed netopirnic.

  Po lestvi smo se povzpeli do vsake izmed netopirnic, nežno potrkali in poslušali morebiten odziv. Cvileče negodovanje njenih prebivalcev nam namreč lahko da slutiti, da v nastavljeni netopirnici prebivajo netopirji. Hkrati pa je to tudi ena izmed varoval, da z odpiranjem ne bi razdražili celotnega gnezda sršenov. Tudi tem namreč za domovanje lahko ustrezajo netopirnice.

  Previdno smo odprli in posvetili v vsako od 12 netopirnic v  Tivoliju in ob Koseškem bajerju … in v njih našli tudi prebivalce! A vendar so to bile le mravlje, pajki ali polži. Upe smo gojili do čisto zadnje netopirnice v gozdičku ob Koseškem bajerju, vendar v času našega pregleda netopirjev v netopirnicah ni bilo.

  Kljub rahlemu razočaranju, da netopirjev nismo mogli pobliže predstaviti obiskovalcev, smo bili s terenskim pregledom zadovoljni. Netopirske iztrebke – gvano smo našli v  tretjini pregledanih netopirnic. Četudi se na prvi pogled to ne zdi nič takega, so tudi ti neposredni znaki pomembni podatki. Kažejo, da so netopirji v času od septembra 2020 do aprila 2021 naše netopirice zagotovo uporabljali in služijo svojemu namenu!

  Preden smo zaključili prijetno popoldne in se razšli je vsak izmed udeležencev prejel še pozornost za zahvalo – emajlirane priponke v obiki netopirja, ki smo jih izdelali v lanskoletnem projektu, in netopirske nalepke in plakate, ki jih je priskrbela organizacija Eurobats. Hvala še enkrat vsem, ki ste se nam pridružili!

  Naslednja priložnost za srečanje z netopirskimi prebivalci bo že jeseni 2021. Spremljajte naše objave tudi na Facebook-u.

  Lepo vabljeni, da se nam naslednjič pridružite!