Logotip projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 6 je bil navdih za tokratno izbiro mesta namestitve 6 novih netopirnic v Ljubljani.

  Po nakupu netopirnic iz tujine, pridobitvi soglasij lastnikov zemljišč (MOL) in naravovarstvenih soglasij Zavoda RS za varstvo narave, smo 8. julija 2021 nove netopirnice obesili na drevesa Grajskega griča.

   

  Netopirnice smo nameščali na predhodno izbrana drevesa na način, da so bile vsaj 3 metre visoko in obrnjene proti jugu oziroma zahodu. Obesili smo jih na razvejišča debel in vej in sicer z žico zaščiteno z gumo, da bi preprečili zažiranje žice v deblo, ko se bo to tekom let debelilo.

  Izbrali smo različne duplaste lesobetonske netopirnice – različnih oblik, z različnimi vhodnimi odprtinami in različno pregrajene z razdelki. S tem smo želeli ponuditi pestro možnost zatočišč za različne vrste netopirjev.

  Delovno popoldne smo preživeli ob nošenju lestve in težkih netopirnic, a se pri tem tudi nekoliko zabavali. Uživali smo v razgledih na prelepo prestolnico in si zaželeli, da bomo ob poletnih vročih večerih nad Ljubljano kmalu opazovali tudi netopirje stanujoče v postavljenih netopirnicah.

  Netopirnice bomo preverili jeseni v upanju, da so se vanje vsaj za kratek čas naselili tudi netopirji. Če se nam želite pridružiti, spremljajte naše objave tudi na Facebooku.

  Postavitev netopirnic je omogočila Mestna občina Ljubljana s sofinanciranjem projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 6.