Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 4

(februar – oktober 2019)

Projekt se izvaja s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana.

Zaradi pozitivnih odzivov udeležencev naših aktivnosti in dobrih terenskih rezultatov, tudi v letu 2019 nadaljujemo z izvajanjem aktivnosti v okviru že znanega projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani, ki ga bomo tokrat izvajali že četrtič! Struktura projekta ostaja podobna; nadaljevali bomo z izvajanjem ohranitvenih ukrepov in terenskih aktivnosti, ki jih bomo ponovno dopolnili z izobraževalnimi aktivnostmi, namenjenimi Ljubljančanom.

Izvedli bomo naslednje raziskovalne aktivnosti in ohranitvene ukrepe: 

 

  • tri preglede drevesnih netopirnic, nameščenih v okviru preteklih projektov
  • dva pregleda stavbnih netopirnic, nameščenih v okviru preteklih projektov
  • pregledovanje ostalih netopirnic, ki visijo po Ljubljani in dopolnitev baze podatkov o ljubljanskih netopirnicah
  • na izbrana drevesa na območju MOL bomo namestili šest novih drevesnih netopirnic
  • z namenom raziskovanja netopirjev znotraj MOL bomo izvedli štiri terenska mreženja in se odpravili na vsaj štiri terene snemanja netopirskih ultrazvočnih klicev

 

Ljubljančane bomo o njihovih skrivnostnih sosedih ponovno ozaveščali s pomočjo izobraževalne fotografske razstave, na festivalski stojnici, skozi raznolike medijske prispevke in skozi objave na Facebook strani projekta. Člani društva pa boste prispevke o netopirjih in projektu znova lahko prebirali tudi v društvenem glasilu Glej, netopir! in v biltenu Trdoživ.

Kako se lahko vključim?

Vabljeni, da obiščete naše izobraževalne dogodke, se nam pridružite na pregledih drevesnih netopirnic, kjer vedno pride prav dodaten par prostovoljskih rok, in na enem izmed terenskih mreženj, ki bo odprto za javnost – spremljajte naše aktivnosti na Facebook-u!

Če bi si želeli pomagati pri sami izvedbi projekta, pa ste vabljeni, da nas kontaktirate na naslov netopirji.lj@gmail.com.

Kako pa lahko sam pomagam netopirjem?

Po navodilih izdelajte netopirnico (nadomestno zatočišče za netopirje) in nam njeno lokacijo sporočite na naslov sporoci.podatek.netopirji@gmail.com; prav tako nam sporočite, če netopirji stanujejo v vaši bližini.

V primeru najdbe onemoglega netopirja ali skupine netopirjev v svoji bližini nam to sporočite na društveno svetovalno telefonsko linijo Netopirofon, kjer smo vam na voljo za nasvete in informacije.

Še naprej pa nam pomagajte širiti dober glas o netopirjih med svojimi bližnjimi, prijatelji in sosedi.

NETOPIROFON – Za nasvete ob najdbi netopirjev in dodatne informacije bomo na voljo na naši svetovalni liniji 068 650 090.

 Pri projektu smo sodelovali: Nika Krivec, Tea Knapič, Nastja Kosor, Eva Pavlovič in Simon Zidar.

 

PUBLIKACIJE: