Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 5

(februar – oktober 2020)

Projekt se izvaja s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana.

Tudi v letu 2020 nadaljujemo z izvajanjem aktivnosti, tokrat že petič v sklopu znanega projekta Netopirji – Skrivnostni Ljubljančani. Struktura projekta ostaja podobna; nadaljevali bomo z izvajanjem ohranitvenih ukrepov in terenskih aktivnosti, ki jih bomo ponovno dopolnili z izobraževalnimi aktivnostmi, namenjenimi Ljubljančanom.

Izvedli bomo naslednje raziskovalne aktivnosti in ohranitvene ukrepe:

 

  • pregledi drevesnih netopirnic, nameščenih v okviru preteklih projektov v Tivoliju, ob Koseškem bajerju in na Ljubljanskem barju
  • pregled stavbnih netopirnic, nameščenih v okviru preteklih projektov
  • pregledovanje ostalih netopirnic, ki visijo po Ljubljani in dopolnitev baze podatkov o ljubljanskih netopirnicah
  • počistili podstrešje cerkve Sv. Nikolaja v Bizoviku, kjer imajo kotišče pozni netopirji (Eptesicus serotinus)
  • z namenom raziskovanja netopirjev znotraj MOL bomo izvedli pet terenskih mreženj. Istočasno bomo uporabili še metodo poslušanja ultrazvočnih klicev
  • pregledali bomo poznana zatočišča pod mostovi in spremljali prisotnost netopirjev skozi leto

 

Pripravljamo tudi številne izobraževalne dejavnosti. Poleg fotografske razstave pripravljamo tudi predavanja, delavnice, predstavitvena mreženja in skupinski pregled netopirnic. O netopirjih, skrivnostnih sosedih bomo pisali v glasilih Glej netopir!  in v biltenu Trdoživ, objavljali zanimivoti s terena na Facebook strani projekta, še naprej pa bo delovala tudi svetovalna linija Netopirofon.

 Kako se lahko vključim?

Vabljeni, da obiščete naše izobraževalne dogodke, se nam pridružite na pregledih drevesnih netopirnic, kjer vedno pride prav dodaten par prostovoljskih rok, in na enem izmed terenskih mreženj, ki bo odprto za javnost – spremljajte naše aktivnosti na Facebook-u!

Če bi si želeli pomagati pri sami izvedbi projekta, pa ste vabljeni, da nas kontaktirate na naslov netopirji.lj@gmail.com.

Kako pa lahko sam pomagam netopirjem?

Po navodilih izdelajte netopirnico (nadomestno zatočišče za netopirje) in nam njeno lokacijo sporočite na naslov sporoci.podatek.netopirji@gmail.com; prav tako nam sporočite, če netopirji stanujejo v vaši bližini.

 

V primeru najdbe onemoglega netopirja ali skupine netopirjev v svoji bližini nam to sporočite na društveno svetovalno telefonsko linijo Netopirofon, kjer smo vam na voljo za nasvete in informacije.

Še naprej pa nam pomagajte širiti dober glas o netopirjih med svojimi bližnjimi, prijatelji in sosedi.

NETOPIROFON – Za nasvete ob najdbi netopirjev in dodatne informacije bomo na voljo na naši svetovalni liniji 068 650 090.

Pri projektu smo sodelovali: Eva Pavlovič, Jan Gojznikar, Samo Grgurevič, Tea Knapič, Nastja Kosor, Maša Rajh in Simon Zidar.

PUBLIKACIJE: