Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev

NETOPIROFON

NETOPIROFON

 

Našel sem netopirja,

kaj naj storim?

068 650 090

NETOPIR LETA

NETOPIR LETA

 

BatLife Europe je

za netopirja let 2022 in 2023

izbrala rjavega uhatega netopirja.

MNN

MNN

 

Mednarodna noč netopirjev

 se odvija vsako leto

v več kot 30 državah.

Smo nevladna organizacija, ki združuje vse, ki jih zanimajo netopirji in njihova ohranitev. Izobražujemo. Raziskujemo. Varujemo.

 

Preberi več

Društvene novice

Preberite, kaj se je v društvu zanimivega dogajalo.

Jesenski pregledi netopirnic zopet uspešni!

Jesenski pregledi netopirnic zopet uspešni!

Jesenski pregledi netopirnic zopet uspešni! Septembra in oktobra smo se člani društva trikrat odpravili na potep po Ljubljani. Na različnih koncih Ljubljane smo z lestvijo na ramenih iskali drevesne netopirnice visoko pod jesensko obarvanimi krošnjami, ki smo jih...

Nove netopirnice v ČS Center v Ljubljani

Nove netopirnice v ČS Center v Ljubljani

Nove netopirnice v ČS Center v Ljubljani V Ljubljani že od leta 2015 na izbranih drevesih visijo lesobetonske netopirnice. Netopirnice predstavljajo nadomestna zatočišča za nekatere vrste netopirjev, ki živijo na tem območju. Do letošnjega sončnega avgustovskega torka...

Vabljeni na Mednarodno noč netopirjev 2023

Vabljeni na Mednarodno noč netopirjev 2023

Vabljeni na Mednarodno noč netopirjev 2023! Za ohranjanje netopirjev lahko naredimo veliko, če se o njih bolje podučimo. Z dogodki, ki jih pripravljamo v okviru Mednarodne noči netopirjev 2023 (MNN 2023), želimo predstaviti te zanimive sesalce, njihov način življenja...

Prihajajoči dogodki

december 2023
PTSČPSN
     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« Nov   Jan »
Mrezenje_Tivoli

Projekti

NETOPIRJI S POŽARIŠČA NA KRASU

2023

V sklopu projekta, ki ga financira mreža Pan B, bomo v letošnjem letu na območju lanskega požara na Krasu izvedli popis netopirjev na prizadetem območju in rezultate primerjali s pestrostjo netopirjev na območju kraškega gozda, ki ga požar ni prizadel.

Cilj projekta je zabeležiti začetno stanje biotske pestrosti netopirjev na požarišču leto po požaru ter ugotoviti najprimernejše metode za dolgoročno spremljanje diverzitete netopirjev na požarišču v prihodnjih letih. V ta namen se bodo letos v juliju in avgustu izvedli štirje lovi netopirjev v mreže ter nekaj transektnih popisov s snemalnimi detektorji. Pridobljeni podatki bi lahko prinesli pomembne informacije o procesu in hitrosti obnavljanja narave z leti po požaru.                

Preberi več

NETOPIRJI – SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI 7

2022

V Slovenskem društvu za proučevanje in varstvo netopirjev v letu 2022 izvajamo projekt Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 7, ki ga finančno podpira Mestna občina Ljubljana.

V projektu nadaljujemo z aktivnostmi varstva, osveščanja in raziskovanja netopirjev v Mestni občini Ljubljana. Netopirji so zavarovane živali, ki so prav zaradi človeka pogosto preganjane ali izpostavljene uničenju zatočišč. V MOL smo do danes zabeležili kar 22 različnih vrst netopirjev. Da bi Ljubljančanom ponudili prave in zanimive informacije o netopirjih v mestu, bomo v projektu izobraževali in osveščali o pomenu in ogroženosti netopirjev. Raziskovali bomo tudi pestrost netopirjev znotraj občine. Z ohranitvenim ukrepom pa želimo zagotovili nova zatočišča – netopirnice – za netopirje. Vabljeni, da se nam pridružite!                  

Preberi več